Cum să mă descopăr


Cuprins

  1. Cum putem să ne cunoaştem pe noi însine?
  2. Pași pentru autocunoaştere.
  3. Intrebări ajutătoare pentru autocunoaştere.
  4. Referințe

 

 Cum aflu cine sunt eu?

 Putem descoperi răspunsul la întrebarea: cine sunt eu? 

Da! Prin identificarea celor sase elemente de bază ale personalității noastre :

·       Valori - trebuie să ne determinam valorile noastre în această viață pentru a ne motiva să facem îmbunătățiri și acțiuniona asupra noastră.

·       Interesele “Interests - care includ pasiunea și hobby-urile toate lucrurile care ne distrag atenția pentru o lungă perioadă de timp. Atenția la ceva, indică unele sentimente interioare profunde care pot fi analizate.

·       Starea de spirit “Temperament” - starea de spirit exprimă dispozitia sau caracterul înnăscut ale ființei umane. De exemplu o persoană introvertită sau o persoana deschisă, decizele sale sunt luate mental sau pe baza sentimentelor.

·       Activitățile zilnice - indica cât de mult îi place unei persoane să facă anumite lucruri, şi când anume. Este în deplina energie ziua sau noaptea, prefera să stea treaz până la ore târzi sau se duce la culcare devreme.

·       Misiunea vieții și obiectivele semnificative reflectă evenimentele importante din viață și importanța obiectivelor.

·       Puncte forte - reflectă abilitățiletalentele și aptitudinile pe care le are o persoană. De asemenea, include calitățile personale bune, cum ar fi o dorinţă de învățare, inteligență emoțională și corectitudine. Deoarece cunoașterea punctelor forte sunt noțiuni elementare de încrederea în sine, este  util ca omul sa ştie si punctele sale slabe cu scopul de a le schimba in puncte forte.

 

 Pași pentru autocunoaştere:

 Omul poate crede că el se cunoaşte pe el însuși dar, de fapt, el nu ştie multe lucruri despre sine. Acest lucru înseamnă că nu se cunoaște pe sine într-adevăr, așa că atenția lui trebuie să fie îndreptată către unele lucruri ca să se înțeleagă mai bine.

 De exemplu ar trebui să arunce o privire în mod constant pe experiențele sale din trecut și pe modul în care a evoluat și s-a adaptat la noile condiții de viață. Trebuie să identifice punctele lui slabe, deoarece acestea sunt asociate cu emoţiile triste şi furioase în interiorul lui şi pe care încearcă să le evite permanent.

  În plus nevoia de conștientizare că expunerea la evenimente semnificative din viață îl pot face să se autodescopere din nou.

 

Întrebări ajutătoare pentru auto cunoaştere:

 Există un set de întrebări care pot ajuta o persoană să se cunoască :

·         Care sunt primele cinci cuvinte care îţi descriu caracterul tău?

·         Te simți confortabil într-un mediu neorganizat? Iti poţi asuma riscuri? Ce te deosebește de ceilalți?

·         Care sunt filmele sau cărțile tale preferate?

·         Ce contează cel mai mult pentru tinedeținerea unei familii sau a unei cariere. Accepţi reguli stricte sau te răzvrătești împotriva lor?

·         Ce este mai important pentru tine, să economisiți timp sau bani?

·         Minţi? Și de ce?

·         Eşti răbdător sau nu?

·         Ce te face să te simţi activ?

·         Eşti responsabil pentru greșelile tale?

·         Ce eviţi?

·         Te simți vinovat cu uşurinţă?

·         Ce te împiedică sa ai o viata fericita?

 

Referințe

 

↑ Meg Selig (9-3-2016), "Know Yourself? 6 Specific Ways to Know Who You Are"، www.psychologytoday.com, Retrieved 18-5-2018. Edited. ↑

 Hayley Krischer, "Become An 'I' Specialist, Improve Yourself"، www.webmd.com, Retrieved 18-5-2018. Edited. 

 Krissy Brady, "25 Questions That Help You Understand Yourself and Unlock Your Potenţial"، www.lifehack.org, Retrieved 18-5-2018. Edited.